Pitanja i odgovori

Kao i svaki drugi sport, paragliding nosi neke rizike. Međutim, kada slijedite odgovarajuće sigurnosne mjere i pridržavate se uputa iskusnih instruktora, rizici od ozljeda su minimalni. Tijekom procesa obuke bit ćete pod stalnim nadzorom, osiguravajući vašu sigurnost tijekom cijelog perioda učenja.

Tijekom treninga mogu se pojaviti manje ozljede poput uganuća zgloba kod trčanja po neravnom terenu, modrica ili ogrebotina, ali ozbiljne ozljede su izuzetno rijetke. Kao trening centar ponosimo se činjenicom da do sada nismo imali težih ozljeda.

Nakon završene obuke odgovornost prelazi na samog pilota. Leteći u pogodnim vremenskim uvjetima i u okviru svog znanja i sposobnosti, pridržavajući se pravila i propisa naučenih tijekom obuke, rizik od ozljeda ostaje vrlo nizak. 

Polaznici mlađi od 18 godina mogu se uključiti u obuku paraglidinga samo uz pisani pristanak roditelja ili zakonskih skrbnika. Međutim, učenik-pilot mora imati najmanje 15 godina prije prvog leta. Nakon završene obuke polaznik mora imati navršenih 16 godina prije polaganja teoretskog i praktičnog ispita.

Trajanje obuke paraglidinga obično se kreće između 40 i 50  dana. Moje iskustvo što se tiče obuke je takvo da ona uvelike ovisi o kandidatu, tj. posvećenosti istog krajnjem cilju a to je samostalno letenje. Iskreno vjerujem, povodeći se vlastitim iskustvom, da do samostalnog letenja, uz minimalni nadzor instruktora,  možete doći za 20 efektivnih dana. Bit je letjeti svaki dan a to je ono što ova paraglider škola i ja kao instruktor preferiram, Leti puno, leti sigurno…i još nešto..nikad ne leti sam.

Ako ste prosječnog zdravlja i nemate težih kroničnih bolesti, paragliding može biti prikladan sport za vas. Kako biste potvrdili svoju zdravstvenu spremnost, morat ćete obaviti liječnički pregled sličan vozačkom i dobiti potvrdu o zdravstvenoj sposobnosti.

Iako je fizička kondicija korisna, nije neophodna. Imati koji kilogram viška neće biti problem. Bitno je da možete pretrčati 15-20 metara i imati dovoljno izdržljivosti da ostanete pri svijesti i kontrolirate svoj paraglider u zraku nakon takvog napora.

Za razliku od aviona ili bilo koje druge  letjelice  koji za svoj let koristi motor paraglider koristi isključivo zračne struje, iste one struje koje koristi ptica prilikom svog leta . Što to znači za osjećaj letenja? Pa to znači da se osjećamo kao što se osjeća ptica, tišina je oko nas , samo zvuk vjetra 

Za prvi let paraglider tandemom preporučam panoramski let. Let se obično izvodi u blagoj termici, izbjegavajući penjanja na više visine , maksimalnog trajanja od cca 25 min, jer vjerujte tih 25 min nekim će trajati kao vječnost bez obzira na blage uvjete za letenje .